Doggblogg - om ett hundliv

Alla inlägg under januari 2010

Av Lydia - 18 januari 2010 20:34

I kväll på promenaden fyrade någon av en dunderraket bara ett 30-tal meter från där matte och jag gick.   Hela himlen lystes upp och matte hoppade högt.

Själv la jag benen på ryggen och satte av i full fart därifrån. Ja, så full fart man kommer upp i när man har en matte att släpa på i kopplet.


Jag lyckades hindra matte från att följa sin första ingivelse, att vråla åt dynamitarderna. Jag hejdade också hennes andra reaktion, att vilja strypa dem.  


De stod ju bakom ett hus och såg ju inte när vi kom på gatan. Ett jäkla sätt är det i alla fall!


Som tur är hämtade jag mig ganska snabbt, så att jag hann njuta av den nyfallna snön. Inget är som nysnö, smälter som, ja som snö på tungan. Fast kissnödig blir man. Så nu måste jag nog ut igen. Hoppas det är tyst ute...

Av Lydia - 17 januari 2010 22:15

Eftersom matte först i dag haft tid att lägga över bilder i datorn, så kommer här en liten kavalkad av veckans bilder.

Först lite vinterbilder. Stockholm har ju varit inbäddad i ett rejält lager rimfrost, som tyvärr har släppt i dag. Nu är träden mörka och tråkiga igen. Tur att vi har bilderna kvar så vi minns hur vackert det har varit:

Träd på vår gata

Frostkant på björnbärsbladen.


Så här vackert var det när vi körde till söket i går morse

Vit himmel, vita trädgrenar


I torsdags testade matte att ta lite nattbilder med nya stativet. Här är ett träd vid lydnadsplanen på Norsborgs hundklubb.


Bilderna blev lite gula

Förmodligen beror den gula färgen på de kraftiga strålkastarna som lyser upp planen. Matte testade olika inställningar, för att försöka fånga den blå färgtonen som hon uppfattade med ögat, men det gick inte alls.


När hon försökte göra bilden blåare i Photoshop såg det ut så här, inte särskilt naturligt.


Och så några bilder från söket.

När det vinter är det skönt med ett täcke efter arbetspasset, även om man är en välpälsad collie som Eddie.


Det blev inte så mycket bilder eftersom matte var figurant också. Den enda hund hon lyckades fota under själva sökarbetet var Ivan.

 

Mycket snö var det i skogen

Ivan har det ändå bra, men sina långa ben.


Efter söket avstod matte från fikat, för att jag skulle få rasta av mig lite innan vi åkte hem. Och tur var det, för jag kissade nog ut ett par liter. Det blir så när man satt i sig en massa snö.

Ahh, äntligen!  Vilken lättnad.


De har glömt att skotta här.


Det är inte lätt att ta sig fram när man är lite "kort i rocken".  Jag ska be dem ploga till nästa sökträning.            


           

Av Lydia - 16 januari 2010 22:15

I dag var dags för decenniets första sökträning! Så kul! Det var mängder av snö i skogen, lite svårforcerat både för två- och fyrbeningar, men människorna gjorde det lite lättare för sig genom att köra ovallat. (Det har inget med skidåkning att göra, även om man kan tro det med tanke på underlaget).


Jag fick tre pop-up-figgar att börja med, för att jag skulle komma ihåg vad söket går ut på (som om jag skulle glömma?). Jag hittade alla mina figgar, även om jag hade lite problem med Annette på sista skicket. Men jag plumsade på i drivorna.


Det var mildare i dag, bara -1 grad när vi åkte till söket och nollgradigt när vi körde hem.


Matte tog lite bilder, men de ligger kvar i kameran. Vi får se om de har tid att hoppa över till datorn i morgon.


I kväll hade husse tänkt laga middag till familjen, men när matte åkte på sök direkt efter jobbet så var hon tvungen att sova bort kvällen. Och mellanmatte åt middag på stan och lillmatte var bortbjuden. Så husse och jag fick hålla varandra sällskap. Som tur är så har han förlåtit mig för att jag tuggade sönder hans fina skinnhandske häromdagen. Fast jag får inte längre hedersuppdraget att bära in hans handskar från hallen när han kommer hem från jobbet.

Av Lydia - 14 januari 2010 22:30

I dag fyller min blogg ett år! Det är verkligen något att fira! Och det gjorde matte och jag genom att åka till hundklubben i Norsborg och träna lite lydnad, för första gången på mer än en månad. Det var ju nämligen värmebölja i dag, bara minus 4 grader.


Vi började med att träna på att jag skulle hålla apportbocken utan att tugga. Matte la ner den på marken och när hon sa "apport" så tog jag upp den, och så belönade hon snabbt innan jag hann börja tugga. Tanken är att hon ska kunna dra ut på det lite, och att jag ska hålla kvar utan att tugga.


Sedan tränade vi lite på rutan, och lite inkallning med ställande. Det gick sisådär. Det märks att det var länge sen sist.Vi tränade lite hopp också, och det gick inte bra. Jag ville inte hoppa när matte sa hopp, utan tvekade och skällde lite. Vi har ju lite kommunikationsproblem när det gäller hoppet, hon och jag. Men hon lär väl sig så småningom.


Det blev inte så mycket träning, för matte ville testa sitt nya kamerastativ som hon fick av husse i julklapp. Så hon satte in mig i bilen för att ta lite nattbilder på omgivningarna. Hon har inte hunnit ladda in bilderna i datorn än, så jag kan inte uttala mig om resultatet. Men hon verkade inte helt nöjd, utan muttrade lite om att de blev för gula.


Stockholm är täckt av tjocka lager rimfrost, efter några dagar med frostdimma. Matte är lite sur över att hon missade att plåta när dimman låg över stan. När hon äntligen hade planerat att ut och fota dimman i gryningen, så hade den lättat. vi får hålla tummarna för att den kommer tillbaka, så hon blir på bättre humör.


Nu är det dags för kvällsmat innan sänggåendet!  


God Natt!




Av Lydia - 11 januari 2010 22:00

Nä, vi klarade inte oss in på 20-i topp-listan i år heller (och tur är väl det). Men rasen lagotto romagnolo fortsätter att öka, visar SKK:s statistik för 2009. Då registrerades 605 lagottisar i Sverige, en ökning med 7,8 procent från året innan. Inte illa med tanke på att totalt registrerades 3,8 procent färre hundar förra året än under 2008.


Så nu för tiden sticker man inte ut längre, utan är en i mängden av rasfränder.


Den enda nya rasen på tio-i-topp-listan är kinesisk nakenhund och trenden går mot små hundar, enligt SKK. Det är bra tycker jag. Jag föredrar små hundar, så att jag själv kan känna mig stor. Speciellt små vita tikar...  


I dag har det återigen varit en vacker vinterdag. Runt tio minus och sol. Våren låter tydligen vänta på sig ett tag till, men jag har hört lite trevande fåglalåt i dag.

I dag lyckades jag locka med mig matte ut på isen. Hon är annars väldigt försiktig med isar, men det var så många andra ute, med skidor o hundar o barnvagnar, så hon vågade ge sig ut.

Lagotto i motljus

En båt tog sig också fram, men det gick väldigt sakta.

Hopp i galopp - islopp



              

Jag och min skugga



Av Lydia - 10 januari 2010 14:57

I dag har granen åkt ut, och julen är bortstädad. Och lagom till det så har temperaturen stigit till behagliga minus fem. Äntligen kan man ta lite rejäla promenader, utan att frysa tassarna av sig.

  


Sån tur att matte passade på att frosta av frysen i går. För nu är det tydligen ajöss med extremkylan för ett tag. Och då kanske kan vi komma igång med lite träning. Matte har ju tänkt att vi ska tävla i lydnad, agility och sök i vår. Men tränat har vi inte gjort på en månad eller så. Annars brukar vi ju vara flitiga med söket under jul- och nyårshelgerna. Men i år har det varit för kallt. Inte för att springa i skogen, men väl för att sitta i bilen och vänta. Så nu har vi abstinensbesvär och längtar efter vår sökgrupp. VI SAKNAR ER! 

Av Lydia - 9 januari 2010 17:10

Fortsatt kallt och fortsatt soligt. Minus 17 i morse, minus 12 nu. Men enligt SMHI är det den sista riktigt kalla dagen på ett tag.

Matte trotsade i alla fall kylan och tog med kameran ut för att testa sitt nya objektiv som hon köpte i går. Ett telezoom med bildstabilisering, vilket hon inte hade på sitt gamla. Men bildstabilisatorn låter så högt! Ska det låta så mycket? Matte hade tänkt gå tillbaka till butiken och fråga, men de hade stängt på Fotokungen i dag, så det får vara tills på måndag. Hon måste i alla fall dit och köpa ett UV-filter, vilket hon glömde i går.


Nåväl, det blir en liten bildkavalkad med de gamla vanliga motiven, jag och snön. Så sitt still i båten (eller pulkan) och njut:

Uppmjukning med lite snöiga grenar mot blå himmel.

 

Rönnbär

Inget rådjur, bara en lagotto i skogen

Mjuk snö, sol och en varm hund



Hopp och skutt, här kommer jag

Vänta på mig

Jag poserar på stigen. Skynda dig matte, ta på en tusendel för det är kallt om trampdynorna

Jag kör off-pist i dag

Snön påminner lite om vispgrädde. Undrar om det något lördagsgott i kväll?

 

Jag kör så det ryker

Kvällssol på grenarna

Solen går ner



Ja, det var dagens skörd. Hoppas ni hängde med till slutet och inte tröttnade.

Och så en hälsning till alla mina läsare i Vietnam: Ni gjorde rätt som flydde denna vargavinter. Men den är vacker också!                                  

Av Lydia - 7 januari 2010 21:46

Nä, det blev inte vår i dag. Visserligen var det på god väg på förmiddagen. Termometern visade bara 5 minusgrader. Men nu i kväll har det krupit ner till minus 11,5. Och kallare skulle det visst bli.

Men det kom några centimeter nysnö under natten och när solen började skina frampå dagen så blev det oändligt vackert. 

  

Skrutten fick stanna hemma i dag, men kameran fick följa med på promenaden:

 

Totti i snö

Mera Totti i snö

Snö-Totti i motljus

Mera Totti och mera snö (Lite tjatigt val av motiv kanske)

 

I dag fick jag tillåtelse att gå ut på isen

Jag tycker själv att min päls står jag väldigt bra mot den vita snön, när  solen gör den så där vackert gyllene. (Oj, nu lät jag nästan som Snygg-Göte)


Annars har det inte hänt så mycket. Matte och jag slappade i soffan framför ett program om Yellowstones nationalpark. Då insåg jag att jag har det nog rätt bra ändå. Varmt och skönt och mat på regelbundna tider. Och lite pälskli på kvällskvisten. Tur att man är en hund och inte en prärievarg.          


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Väder

Vädret Stockholm

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards