Doggblogg - om ett hundliv

Direktlänk till inlägg 10 juni 2009

Jag är ingen varg

Av Lydia - 10 juni 2009 17:00

Inte händer det mycket här. Regn och rusk och människorna har så mycket att stå i. Småmattorna har skolavslutning var och varannan dag, och det är fester och middagar och fina klänningar och maskor på strumporna och presenter och det ena med det fjärde. Vem har tid med mig?


Nåja, i morgon ska jag och alla mattorna åka till Småland. Det kanske blir bättre där. Husse får stanna hemma och vakta huset. Jag har berättat hur det går till.


Så då förstår ni varför jag inte kommer att blogga på ett tag. Och inte hälsa på i era bloggar heller.


 Om ni vill ha ett lästips inför sommaren så vill matte ville gärna berätta om en lite skrift hon fått. Hon bestämde sig för att prenumerera på tidningen Canis, och som bonus fick hon med posten en lite bok: "Dominans och ledarskap. Fakta eller fantasi?" av Barry Eaton, en engelsk hundintruktör.

Det är en bok som hon tycker att alla hundägare ska läsa.



Matte har alltid haft svårt för hundträning som går ut på att man ska "leka vargflock" och träna sin valp som vargarna forstrar sina valpar, bli en alfahanne eller alfahona. Hon har alltid trott att nänniskor inte kan härma vargarnas språk så att det blir begripligt för hunden. Hunden är ju oändligt mycket bättre på att tolka människornas signaler än människor är på att tolka hunden. Det som skiljer hundar och vargar åt, är ju enligt modern forskning just att hunden är såg bra på att "läsa av" och utnyttja människan.


Därför har matte alltid haft svårt för alla råd som går ut på att man ska bete sig som en varg, bita valpen i örat, lägga omkull den, nonchalera den när den vill hälsa, låtsas äta ur hundens skål. När matte var ung fick hon till och med höra att man inte skulle le mot hundar, för då kunde de tro att man visade tänderna (!).


När hon läste Barry Eaton tyckte hon verkligen att hon fick vatten på sin kvarn. I synnerhet som han skriver att många av de studier man gjort av vargar har gjorts på vargar i fångenskap, vars flockbeteende skiljer sig en hel del från vilda vargar.


Han menar att det är en myt att hunden försöker klättra i rang och bli dominant, och att det är fel att skylla alla hundproblem på brist på ledarskap.

"Vi behöver inte vara alfa, dominant eller flockledare. Det enda vi behöver vara är den som tar ansvar, genom att vägleda hunden och påverka dess beteende genom socialisering och träning så att den kan leva harmoniskt tillsammans med oss", skriver han bland annat.

Det gäller att vara konsekvent och tydlig, snarare än att träna ledarskap med metoder som hunden inte förstår, enligt Barry Eaton.



Inte vet jag om ni fick ut så mycket av det referatet, men läs boken, tycker matte. Den är väldigt kort, bara 27 sidor.


Inte mycket hundbilder har det blivit senaste tiden. Ni får nöja er med bild på vallmon, som redan börjat blomma.








 
 
Ingen bild

Bettan

10 juni 2009 22:08

Håller med dig till 100% Har aldrig kunnat ta till mig eller förstå varför vi ska hantera våra hundar som hundar eller vargar gör sinsemellan. Jag är ingen hund. Inte ens med maskeraddräkt skulle jag kunna övertyga en endaste till att tro att jag är det :-D

 
Ingen bild

Ressu

10 juni 2009 23:15

Ha en skön semester med mattarna.
Jag hoppas att du talat om för husse var du gömt allt som man behöver när det är MF (MatteFritt)? Har han fått ett smarrigt ben att tröstgnaga på? Aktiveringsleksaker? Eller tror du som jag att han kommer att låtsas vara ledsen ända till ni försvunnit utom synhåll för att sedan säga "Ahh" och njuta av ett tyst hus och .....

 
Torsten

Torsten

11 juni 2009 07:10

Här är det också ett jäkla spring på ungdomen...fest var o varannan dag, det ska fixas o donas, fattar inte hur dom orkar!
Ha det så skönt i Småland, med alla mattarna!
Kram

http://www.prinstorsten.bloggagratis.se

 
Birgitta

Birgitta

13 juni 2009 18:13

Ohoj...alla dessa olika läror, jag har haft svårt att ta till mej nåt av dem..lyssnar, testar, men inget fungerar ;-). Hans citat ovan och konsekvent & tydlig - det är nog där vi falerat mest - ja, du känner ju min "buse".
Hoppas du får en skön semester, vi blir hemma nästan hela sommaren, nån vecka ner till Halmstad bara.
Hoppas vi kan ses på Agilityträning vid SSBK nån gång till sensommaren.
Busa på Totti.....

http://www.yo-yosblogg.blogspot.com

 
Ingen bild

ResSus

18 juni 2009 09:22

Även om du är ledig och inte har tid att läsa och skriva i din blogg, så vill vi önska dig och de dina en riktigt
GLAD MIDSOMMAR!
Ta det nu bara lugnt med ölen och Små grodorna! Så ses vi helskinnade nå'n gång i höst.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lydia - 13 oktober 2022 18:30

   Risungs Lydia Sobria 31/7 2010 - 13/10 2022                                             ...

Av Lydia - 24 december 2021 09:27


   God Jul önskar Lydia med flock    

Av Lydia - 23 mars 2021 21:47

I dag hittade vi de första blåsipporna i "vår" blåsippsbacke, Dessutom såg vi tussilago och ett antal citronfjärilar. + 14 grader och sol. Nu är våren verkligen på G.   Men blåsipporna är mer än en månad senare än förra året. Då var de rekordtid...

Av Lydia - 15 februari 2021 16:32

Jag vet...det är alldeles för länge sedan jag skrev något här. Inspirationen har inte infunnit sig. Men nu vill jag meddela att det är bara bra med oss. I dag har jag och matte tagit en härlig promenad på sjön Öran med bror Rolle och hans matte. Vi...

Av Lydia - 27 mars 2020 15:58

Hej igen! Jag kan glädja er med att min brutna klo läker bra, även om jag måste ha sko på mig när jag går ut.  Vi träffar inte så många andra hundar som jag skulle vilja just nu. Jag misstänker att det beror på den där coronakarantänen det talas ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Väder

Vädret Stockholm

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards